2012. augusztus 01. 08:00 - doggfather

Újraközlés 1.

Ezekben a posztokban (terveim szerint szerdánként) azokat az írásaimat fogom újraközölni, ami más helyeken jelent meg, hogy egy helyen meglegyenek, illetve, hogy egy kis változatosságot is becsempésszek az oldalra.

Ez a poszt először filmdroid.blog-on jelent meg, 2011. 05. 06-án mindössze egy képet tettem hozzá.

koimbra:

A Filmdroid meghívást kapott a VII. képregény fesztiválra, doggfathert kérdeztem meg, hogy lenne-e kedve elmenni az eseményre, mivel hozzászólásai alapján láthatóan ismert ebben a témában.

doggfather:

Az idei, szám szerint a hetedik Képregény fesztiválon a filmdroid.blog is (ELŐSZÖR) vendégként megjelent. Egészen pontosan, egy kerekasztal beszélgetésre hívták meg, a programok közül a fél kettőkor a Chill teremben kezdődő: Képregényfilmek című programhoz. Koimbra volt olyan kedves, és átengedte nekem eme megtiszteltetést, és ott derült csak ki, hogy moderátorként Forgács András és „beszélgetőpartnerként” pedig Rusznyák Csaba lesz mellettem, többek között mindketten a Geekz szerzői.

beszelgetesek_kisterem.jpg

Először pár szóban a rendezvényről magáról, ha valaki nem ismerné, vagy nem volt ott.

Ha jól emlékszem az első alkalom óta állandó vendége vagyok a fesztiválnak, figyelhettem fejlődését, sajátos evolúcióját. A hétvégi rendezvény nagyon jól beleillik a sorba, itt is voltak érdekes, változatos programok, és voltak hibák, gyermekbetegségek is.

Ünnepelni gyűlnek össze a szakma képviselői, és a rajongói időről időre. Ez az ünneplés amolyan kis családias (a kevés látogató a ballagások számlájára írható, én, legalábbis akivel találkoztam mindenki ezzel értett egyet), ténylegesen fesztiválhangulatú (a helyszín a Dürer Kert ennek kiválóan megfelel) volt.

 

Idén is sok újdonság jelent meg, idén is osztottak Alfabéta Díjat, idén három kategóriában:

Kép-regény kategória: Ágoston, nukleáris baromfi (írta és rajzolta Vass Róbert)

Kép-novella kategória: Korhelyhajhászat (írta és rajzolta Fritz Zoltán)

Kép-sor kategória: Blossza (írta és rajzolta: Oravecz Gergely)

Most is volt külföldi vendég:

Egy új díjat is odaítéltek, első alkalommal: Futaki Attila lett Zórád díjas (Zórád Ernőről egyébként, közvetlenül a filmes beszélgetés előtt egy nagyon jó előadást lehetett végighallgatni).

Volt kiállítás, és vásár, igazából szinte lehetetlen felsorolni is annyi minden történt, egy egész napot gond nélkül el lehetett tölteni. és rengeteget lehetett vásárolni, nem kevés pénzt hagytam ott,a család valószínű éhezik a hónapban.

 

Amiért mentem:

Egy kis késéssel kezdődött a beszélgetés, a meghirdetettel ellentétben, 14:00-kor kezdtünk, és annyira belemelegedtünk, hogy nem is egy órát, hanem másfelet beszélgettünk. A közönség érdeklődő volt, kérdéseket is tettek fel. A Képregényfilmek, mint téma előjött már a legutóbbi alkalommal is, így András is, és Csaba is inkább háttérben szerettek volna maradni, de vagy a témát érintő „kínos”, „egyedi” meglátásaim, vagy a fejfájdító dilettantizmusom miatt sokkal átfogóbb lett a, társalgás végül, mint amit a téma alapján sejtett bárki is. Említettük azokat a fő filmeket, amiket itt is a blogon rendszeresen tárgyalunk, azok jövőbeni evolúciós lehetőségeit, hogy tudnak-e hozzáadni bármit is az eredeti alapanyaghoz. A Thorral kezdtük, de volt szó képregény eladásról, régebbi jobban, rosszabbul sikerült képregényfilmről, arról, hogy ki mit vár idén legjobban. Érdekes, hogy bármekkora sikere is volt a vasembernek például az közvetlenül nem dobott a képregény eladásán, bár van egy-két minisorozat, illetve one-shot, de jelentősen nem nő az eladások száma. A stúdiók képesek megcsinálni filmet gyengébben is (lásd Amerika Kapitány, illetve Fantasztikus négyes), csakhogy ne veszítsék el a jogokat. Az eddigi filmek közül melyik sikerült jobban, melyik lett gyengébb. Érdekes, hogy a Fantasztikus Négyes, mint rosszul sikerült ismét előjött pár percen belül másodszor. Miért van az, hogy egyes képregényfilmeket képregénnyel reklámoznak, míg másokat nem. A pap című idei, illetve az Erőszakos múlt című 2005-ös filmnél senki nem reklámozta azt, hogy eredetileg képregényből készült. A stúdiók reklámozási, gyártási elképzeléseiket próbáltuk megérteni. A reklám, és merchandise költségek, és bevételek sokkal nagyobbak arányaiban, mint a pusztán moziban való játszásnak.

Kérdés volt, mikor lesz, hogy nem csak A listás képregényeket filmesítenek meg, hogy van-e esélye annak, hogy kisebb képregényhősök is vászonra kerüljenek.

A beszélgetés végére kicsit ború lett a hangulat, ugyanis a szakértők a mozi halálát is vizionálták, legalábbis András szerint arra tendál a világ… Ezt az óta egy cikkben is megírta, keressétek meg. ;)

 

Új információt, pletykát sajnos nem tudok írni, csak azt remélem, hogy nem hoztam szégyent a blogra, és esetleges jövőbeni meghívásokat nem lehetetlenítettem el.



Címkék: Újraközlés
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apengeele.blog.hu/api/trackback/id/tr294681777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása