2012. szeptember 24. 08:00 - doggfather

The Tomb of Dracula

Ebben a posztban kicsit részletesebben foglalkozom azzal a sorozattal, melyben Penge először lépett színre, ez pedig a Tomb of Dracula volt.

Tomb_of_Dracula_1.jpg

A Marvel adta ki, 1972-1979 között, és mintegy 70 számot élt meg havilapként jelent meg. Vámpírvadászok szerepeltek benne, akik Dracula és egyéb éjszakai teremtmények ellen küzdöttek. Dracula a Marvel univerzumban amolyan szuper gonosz volt, harcolt többek között Pengével, Pókemberrel és az X-Men-nel is (Draculáról részletesebben a jövő héten). Sőt a sors furcsa fintoraként egyszer-egyszer vámpírvadászokkal is harcolt közösen egy nagyobb fenyegetés ellen.

1971-ben már dühöngött az öncenzúra a képregények között (bővebben itt: Comics Code Authority) ami megbélyegezte a felnőtt képregények (vámpírok, vérfarkasok, horror témák) piacát is. A "Marvel vámpírokat" már képviselte egy mondjuk vámpír Morbius (róla is részletesebben később). Hogy „kijátsszák” a CCA-t már meglévő karaktert tettek meg az új sorozat főszereplőjévé Bram Stoker regényéből Drakula grófot. Mivel a széles közvélemény előtt ismeretes volt, így nem kellett a CCA-t „alkalmazni” rá. A sorozatot Gerry Conway, Archie Goodwin és Gardner Fox indították útjára, mint írtam 1972 áprilisában. Gerry Conway előtte a DC-nél kezdett, de a Marvelnél is írt már Fenegyerek, Vasember, Hulk történeteket. Archie Goodwin előtte Vasember és Fantasztikus Négyesen dolgozott. Gardner Fox főleg a DC-nél írt, de sokat (Sandman, Batman, Flash, Hawkman), állítólag több mint 4000 történetet írt karrierje során. Rajzolója Gene Colan volt az egész sorozat alatt, aki Fenegyereket Howard a kacsát is rajzolt. Az első afro-amerikai szuperhős a Sólyom megalkotásában is részt vett, illetve ő rajzolta először Pengét is, ugye. Nem akarta, hogy Lugosi Béla, vagy Christopher Lee vagy akármelyik filmes Drakulára hasonlítson az „ő” grófja, hanem egy másik színészről, Jack Palance-ről mintázta. (Erről a lépésről a legenda szerint volt egy kisebb vitája is Stan Lee-vel)

1432267-tomb_of_dracula_70_super.jpg
1979-es megszűnése után a főszereplő Dracula figurája nem tűnt el. Az X-Men, Doktor Strange számaiban tűnt fel, majd a Marvel kiadott egy minisorozatot ugyanezzel a címmel, illetve a kilencvenes években a Nightslakers (Éjcserkészek) és Penge képregényeiben jelent meg időnként.

A blog főhőse, Penge konkrétan a Tomb of Dracula #10-ben szerepelt először. Első szereplése után rendszeresen megjelenik a képregényben, és lassan megismeri ő is, és rajta keresztül mi is, hátterét, képességei sorát, mikéntjét. A Penge szempontjából fontosabb számokat egyenként bemutatom, mielőtt saját sorozatait elkezdeném.

A sorozat az Essential Marvel nevezetű TPB sorozatában 4 kötetben jelent meg. 2003 és 2005 között, később Omnibus verziója is kijött 2010-ben.

1980-ban volt egy animációs sorozata is Yami no Teiō: Kyūketsuki Dracula (Dracula: The Vampire Emperor of Darkness) címmel, melyet Amerikában 1983-ban mutattak be. A sorozat szerepelteti a képregények főbb karaktereit, úgymint Domini, Janus, Frank Drake, Lilith.

A sorozat "főhőse" Dracula szerepelt még a Penge Szentháromságban is.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apengeele.blog.hu/api/trackback/id/tr204774720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2012.09.27. 11:15:10

DC nem perelte be Marvelt? A Dracula logó eléggé hasonlít szerintem Batman-ére. :D

Cucuminator 2012.09.27. 11:15:57

Ezeket egyébként magyarul hol lehet beszerezni?

Cucuminator 2012.09.27. 15:02:41

@doggfather: Legalsó sor, balról a második. :D
De úgy kb. az összesre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.27. 15:13:07

@Cucuminator: nah az például KÉSŐBBI, mint ez a képregény, ez a drakula-féle logó. Nem tudta volna perelni a dc a marvelt. ;)

Meg perelni mert egy köpeny-alapú logó hasonlít még Amerikában is nehéz ügy.:D
süti beállítások módosítása