2012. szeptember 19. 08:00 - doggfather

Újraközlés 2.

Eredetileg megjelent a mediaviagra.blog-on.

 

Vasember képregények itthon:

marvel 3.jpg

Nem csak az Iron Man: The Animated Series-t mutatták be itthon, de volt Vasembernek már önálló kalandja képregényben is. A Marvel Extra azzal a céllal indult útjára 1993 februárjában, hogy a Marvel Comics univerzumának minél szélesebb szeletét mutassa be. Az első számban még a Pókemberrel együtt dolgoztak a Bosszú Angyalai, majd önállóan, és a harmadik számtól megosztva volt benne vasember is, és Angyalok is.

Ezekben a számokban jelent meg először saját kalanddal Vasember. A történetek a Vasember #219-221-ben jelentek meg eredetileg Amerikában.

1963-as születésekor a Vasember egyértelműen a hidegháború gyermeke volt. Nem is annyira szuper gonosz ellen harcolt, semmint tudósként és hazafiként az Amerikai Egyesült Államokat szolgálta. Tony Stark lett a tipikus patrióta amerikai ember, az a nagybetűs HŐS, aki védi az elesetteket, de országa érdekeit a sajátjai elé is helyezi. Visszatekintve meglehetősen unalmas figura, csoda, hogy olyan sok számot megért. 1978-ban Bob Layton, és David Michelinie az Iron Man #116-ban hozták létre a későbbi, és a mai napig létező Tony Starkot. Ők írták bele az alkoholizmust, és írták meg James Rhodes-ot, mint Tony barátját is és Justin Hammer-t a nagy üzleti riválist is. Csődbe vitték, majd újra építették a cégét. A #154 számig dolgoztak együtt, később újra dolgoztak Vasemberen, a #215-250 számokon, így azon a történeten is, amit kiadtak magyarul. Mára minden általuk írt Vasember történet klasszikus, vagy későbbi klasszikus történet alapjai. Mivel ebben a történetben is benne van annak az eszenciája, hogy dolgoztak ők a Vasemberrel, hogy mit akartak csinálni vele, így egy tökéletes bemutató történet annak is, aki nem ismeri a figurát, és annak is, aki csak a régi Vasembert ismerte.

foto.php.jpg

E három füze története a következő:

Tony ismét megpróbálja a cégét újjáépíteni, ehhez meg akar venni egy kisebb kutatócéget, de azt egy konkurens cég a Roxxon is kinézte magának. Mivel a cég a Stark céget választja, így a Roxxon felbéreli a Szellemet, hogy pusztítsa el a kutatólabort. Vasember ezt megakadályozza, ezért a Szellem bosszút esküszik Vasember főnöke, Tony Stark ellen (Vasember sokáig fizetett Stark alkalmazott volt, a világ Tony testőreként ismerte). Ez nem tetszik a megbízóinak, ezért felbérelnek a Szellem ellen egy másik bérgyilkost, a Mester- Kémet. Így hárman hajszolják egymást a történetben, közben Tony próbál nem csődbe menni, és nem bedilizni a Szellem fenyegetésétől. (érdekes a szegénység Tony-nál azt jelenti, hogy magán helikopterrel megy mindenhova.)

marvel 5.jpg

E rövid, és szándékosan vázlatos (olvassátok el, igazi izgalmas oldszkúl kaland) összefoglalóból is kitűnik, hogy miért jó olvasni Vasember képregényt.

  1. Nem olyan természetes a vagyona, mint Batman-nek (mármint akkoriban). Így lehet azon is izgulni, hogy sikerül-e mentenie a vagyonát, sikerül újra a csúcsra kerülnie?
  2. Személyes tragédiákkal teli az élete, mint a többi Marvel hősnek. Nem csak neki, mert az ő alkoholgondja csak egy minimális utalás, de Rhodes félelme a páncéltól konkrétan megjelenik.

Csak ajánlani tudom, és egy-egy példányt még meg is lehet találni börzéken, vaterán.


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apengeele.blog.hu/api/trackback/id/tr464748624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blake / Mitch and Murray 2012.10.05. 02:54:59

Ezeket újra előszedem valamikor,megvan az összes.Mondjuk minden más is megvan,tehát ez jó program lesz a télre. :)Bájdövéj!Tervezel-e írni esetleg a Vampi magazin cuccairól?Nekem ugyanis még mindig ezek a hazai képregénykiadás csúcsai,viszont szánalmasan keveset tudok az alkotóikról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.05. 07:50:10

@CzinkesshyGróf: eddig nem terveztem, de most, hogy feldobtad tervbe veszem, hogy mikorra azt nem ígérem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.05. 12:16:42

@CzinkesshyGróf: helyes, nagyon jó egy lelkes állandó olvasó. :D

Sanosuke 2012.10.30. 18:23:00

ha már kiemelted ezeket a füzeteket.

kiskoromban amikor először olvastam a Bosszú Angyalai kiírtása történetét,már akkor majd besza-behu volt pedig akkor csak Pókember, Batman és Supermant ismertem csak.
a füzetben lévőkről semmit nem tudtam.
csak néztem hogy mennyi szuperhőst és szupergazembert írtak a történetbe.
egyszerű volt a történet, megyünk és zúzunk :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.30. 20:26:24

@Sanosuke: nagyon jó Angyal történetet választottak elsőre az biztos!
süti beállítások módosítása