2012. szeptember 28. 08:00 - doggfather

Kitekintő 3.

Az első kitekintő témája a Fenegyerek mozifilmje volt, most nézzük meg a honi Fenegyerek képregényeket. Egy újabb kitekintőn bemutatnám a Marvel Extra 10-11-et. Ezekben a számokban volt az eddigi egyetlen olyan magyar megjelenés, melyben Fenegyerek volt a főszereplő.

m11.jpg

Nagyon nagy szerencsénk van, hogy pont ezt adták ki itthon, ezek az első történetek, amiket Frank Miller rajzolt, majd rajzolt és írt a Fenegyereknek.

Hogy mit jelent Fenegyereknek Miller? Egy szóval? MINDENT! Mindent, ami ma a Fenegyerek (ez nem teljesen igaz, volt ott Kevin Smith is, meg Brian Michael Bendis is később, de akkor igaz volt) 1964 áprilisában jelent meg először Fenegyerek, De 1978-ig a kiadó „beismerése szerint” is csak amolyan gyenge Pókember másolat volt. Miller behozta a történetbe Elektrát, „kicsit” átírta az eredettörténetet, hangsúlyosabbá tette Hell’s Kitchen-t meg úgy egészében véve megváltotta, megalkotta Fenegyereket. Az itthon megjelent füzetekben mindenki benne van, aki számít Matt Murdock világában, Foggy Nelson, Ben Urich, Elektra, Hell’s Kitchen, Célpont, nagyon jó bemutató, ritka jó választás volt, hogy ez legyen a karakter bemutató története.

Az első történetekben egy helyi gengsztert felbérel egy idegen, hogy ölje meg Fenegyereket, de ez nem megy könnyen ugye. Mikor kudarcot vall, az idegen személyesen veszi kezelésbe az ügyet, csalinak elrabolja a Fekete Özvegyet, és Fenegyereknek mennie kell, hogy megmentse.

A második történet, a híres visszatekintés, mikor Ben Urich rájön, hogy ki a Fenegyerek. Eredetileg a  #164-es szám volt, és annyira fontos, hogy a Fenegyerek filmben is merítettek belőle.

marvel 12.jpg

A harmadik pedig Frank Miller Elektra története. Ekkor kicsit megváltoztatja a Fenegyerek életrajzot, az egyetemi éveire visszatekintve, az első szerelemről mond el egy történetet, aki a sors tragédiája miatt később egyik ellensége majd amolyan félszövetségese lesz Matt-nek.

A történetek forgatókönyve olyan tipikusan 70es 80as évek, a rajzokon azonban látszik a félreismerhetetlen Miller rajzok. Ha valaki erősen figyeli, már felsejlenek a Sin City alakjai, pózai is.

Mióta ezeket a történetek elolvastam azóta Top 5 hőseim közé tartozik Fenegyerek. (Bár mára más történetei jobban tetszenek, de ezek a mai napig kedvesek számomra, bármikor szívesen újraolvasom)

Szólj hozzá!
2012. szeptember 24. 08:00 - doggfather

The Tomb of Dracula

Ebben a posztban kicsit részletesebben foglalkozom azzal a sorozattal, melyben Penge először lépett színre, ez pedig a Tomb of Dracula volt.

Tomb_of_Dracula_1.jpg

A Marvel adta ki, 1972-1979 között, és mintegy 70 számot élt meg havilapként jelent meg. Vámpírvadászok szerepeltek benne, akik Dracula és egyéb éjszakai teremtmények ellen küzdöttek. Dracula a Marvel univerzumban amolyan szuper gonosz volt, harcolt többek között Pengével, Pókemberrel és az X-Men-nel is (Draculáról részletesebben a jövő héten). Sőt a sors furcsa fintoraként egyszer-egyszer vámpírvadászokkal is harcolt közösen egy nagyobb fenyegetés ellen.

1971-ben már dühöngött az öncenzúra a képregények között (bővebben itt: Comics Code Authority) ami megbélyegezte a felnőtt képregények (vámpírok, vérfarkasok, horror témák) piacát is. A "Marvel vámpírokat" már képviselte egy mondjuk vámpír Morbius (róla is részletesebben később). Hogy „kijátsszák” a CCA-t már meglévő karaktert tettek meg az új sorozat főszereplőjévé Bram Stoker regényéből Drakula grófot. Mivel a széles közvélemény előtt ismeretes volt, így nem kellett a CCA-t „alkalmazni” rá. A sorozatot Gerry Conway, Archie Goodwin és Gardner Fox indították útjára, mint írtam 1972 áprilisában. Gerry Conway előtte a DC-nél kezdett, de a Marvelnél is írt már Fenegyerek, Vasember, Hulk történeteket. Archie Goodwin előtte Vasember és Fantasztikus Négyesen dolgozott. Gardner Fox főleg a DC-nél írt, de sokat (Sandman, Batman, Flash, Hawkman), állítólag több mint 4000 történetet írt karrierje során. Rajzolója Gene Colan volt az egész sorozat alatt, aki Fenegyereket Howard a kacsát is rajzolt. Az első afro-amerikai szuperhős a Sólyom megalkotásában is részt vett, illetve ő rajzolta először Pengét is, ugye. Nem akarta, hogy Lugosi Béla, vagy Christopher Lee vagy akármelyik filmes Drakulára hasonlítson az „ő” grófja, hanem egy másik színészről, Jack Palance-ről mintázta. (Erről a lépésről a legenda szerint volt egy kisebb vitája is Stan Lee-vel)

1432267-tomb_of_dracula_70_super.jpg
1979-es megszűnése után a főszereplő Dracula figurája nem tűnt el. Az X-Men, Doktor Strange számaiban tűnt fel, majd a Marvel kiadott egy minisorozatot ugyanezzel a címmel, illetve a kilencvenes években a Nightslakers (Éjcserkészek) és Penge képregényeiben jelent meg időnként.

A blog főhőse, Penge konkrétan a Tomb of Dracula #10-ben szerepelt először. Első szereplése után rendszeresen megjelenik a képregényben, és lassan megismeri ő is, és rajta keresztül mi is, hátterét, képességei sorát, mikéntjét. A Penge szempontjából fontosabb számokat egyenként bemutatom, mielőtt saját sorozatait elkezdeném.

A sorozat az Essential Marvel nevezetű TPB sorozatában 4 kötetben jelent meg. 2003 és 2005 között, később Omnibus verziója is kijött 2010-ben.

1980-ban volt egy animációs sorozata is Yami no Teiō: Kyūketsuki Dracula (Dracula: The Vampire Emperor of Darkness) címmel, melyet Amerikában 1983-ban mutattak be. A sorozat szerepelteti a képregények főbb karaktereit, úgymint Domini, Janus, Frank Drake, Lilith.

A sorozat "főhőse" Dracula szerepelt még a Penge Szentháromságban is.


5 komment
süti beállítások módosítása